2020. augusztus 23., vasárnap

Amikor a te terveid nem egyeznek Isten terveivel

 

„Az én gondolataim nem olyanok, mint a ti gondolataitok. A ti útjaitok nem olyanok, mint az én útjaim” (Ézs 55,8 NCV fordítás).

Az élet tele van megszakításokkal. Olykor nagy terveink vannak a karrier, a család vagy a szolgálatvégzéssel kapcsolatosan, de Isten más irányba viszi az életünket.

Amikor a terveink és Isten tervei nem egyeznek, gyakran megpróbálunk rúgni egyet az ajtón, de a dolgok ezután még rosszabbá válnak.

Csak kérdezd Jónást! Saját kárán tanulta meg, hogy hogyan kell reagálni, amikor Isten tervei nem egyeztek az övéivel. Isten azt mondta Jónásnak, hogy figyelmeztesse Ninive lakóit: tartsanak bűnbánatot, és térjenek le a gonosz útjaikról. Jónás azonban elfutott Isten elől, és végül egy nagy hal hasában kötött ki, így Istennek meg kellett mentenie őt.

Ezután Jónás azt tette, amire Isten kérte, de amikor Ninive népe bűnbánatot tartott, és Isten nem büntette meg őket, a próféta rendkívül csalódott lett.

Isten tehát megleckéztette Jónást. Elég nagyra növesztett egy növényt, hogy Jónás árnyékot kapjon. Majd egy férget küldött, amely megtámadta, és megölte a növényt. Másnap, amint a nap Jónás fejére tűzött, csalódottságát fejezte ki Isten előtt.

Isten akkor négy igazságra emlékeztette Jónást, hogy ne feledje ezeket, mikor Isten tervei különböznek a mieinktől.

Isten képes olyan dolgokat látni, amelyeket te nem. Egyszerre látja a múltat, a jelent és a jövőt. Ő teremtette az időt, így rá nem vonatkoznak az idő törvényei.

Isten jó hozzád akkor is, mikor te bolond módjára viselkedsz. Lehet, hogy Istennel ellentétes irányban haladsz, de még mindig árnyékkal véd meg téged. Isten törődik veled, érdekli a jóléted, mert ő ilyen Isten. Még akkor is szeret, amikor nem vagy szeretetreméltó.

Isten irányítja életed minden részletét. A terveid nem véletlenül fulladnak kudarcba. Istennek mindennel célja van az életedben. Jónás megmutatja nekünk, hogy Isten mind a nagyot (a nagy halat), mind a kicsit (a férget) felhasználja életünk irányítására, és mindezt az irányítása alatt tartja.

Isten azt akarja, hogy koncentrálj arra, ami maradandó. A legnagyobb része annak, ami nyugtalanít téged, már nem lesz ott holnap. Isten azt akarta, hogy Jónás gondoskodjon Ninive lakóinak üdvösségéről, és nem egy olyan növényről, amely másnap kipusztul. Mindenekelőtt arra összpontosíts, hogy Isten Igéje kerüljön a szívedbe, és hozz embereket az ő családjába!

Csak azért, mert a terveid nem úgy alakulnak, ahogyan szeretnéd, nem azt jelenti, hogy Isten nem vesz részt szorosan minden lépésedben. Kérd meg Istent, hogy segítsen meglátni a kezét a széttört terveid között, és bízz a jóságában, amint megmutatja, hogy merre haladj tovább!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Írd le azt az időt, amikor terveid nem egyeztek Isten terveivel! Hogy oldódott ez meg?
  • Ha megnézed a mai áhítat négy igazságát, téged melyikre kell leginkább emlékeztetni, amikor azzal küszködsz, hogy mit csinál Isten? Miért?
  • Milyen módon tarthatod észben az örökkévalóságot, miközben alkalmazkodsz Isten tervéhez, ami a sajátod fölött van?