2013. április 21., vasárnap

Miért olyan nehéz tehát, hogy megváltoztassunk dolgokat magunkban, amiket nem igazán szeretünk?

Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az "igazság." (1Ján. 1:8)
Mindnyájan tökéletlenek vagyunk. Mindannyiunknak vannak olyan részek az életünkben, amelyek egész egyszerűen nem működnek. Egyikünk sem ér fel a tökéletesség mércéjéhez. Úgy tenni, mintha minden rendben lenne, miközben mindenki tudja, hogy nem így van, elég nagy butaság. A Biblia valójában azt mondja erről, hogy ez önbecsapás.
Sosem leszel egészen bűntelen ezen a földön, de az lehetséges, hogy kevesebbet vétkezz. Miért olyan nehéz tehát, hogy megváltoztassunk dolgokat magunkban, amiket nem igazán szeretünk?
1. Mert a hiányosságaink már túl régóta fennállnak
Néhány romboló viselkedés mintánk már gyermekkorban kialakult, talán egy fájdalom következményeként, vagy a feszültségek levezetése miatt. Ezek a hibáink önpusztítóak is lehetnek, de legalább ismerősek számunkra!
2. Mert azonosítjuk magunkat a hiányosságainkkal
Gyakran összekeverjük magunkat a hiányosságainkkal. Amikor úgy látod magad, mint aki hozzáragadt a hibáihoz, ezzel be is betonozod ezt az állapotot.
3. Mert a hiányosságainknak eredményei is lehetnek
Ha valamiért jutalmat kapunk, újra megtesszük azt. A hibáink eredménye lehet az életünkben, hogy leplezzük a félelmeinket, elrejtjük félelmeinket, kifogásokat keresünk hibáinkra, vagy magunk próbáljuk meg jóvá tenni bűneinket.
4. Mert a Sátán elbátortalanít minket
Amikor elkezdesz dolgozni az életed egy olyan területén, amin változtatni akarsz, a Sátán elkezdi mondani: „Mit gondolsz, ki vagy te? Te soha sem fogsz megváltozni. Eddig sem voltál képes rá. Gondolod, ezúttal menni fog? Ez teljesen reménytelen. Nem fog sikerülni.” Ezeket a félelmeket maga az Ördög ülteti el az elmédben.
Ezek a dolgok tartanak távol attól, hogy megváltoztassuk sérelmeinket, szokásainkat és függőségeinket, amelyekről tudjuk, hogy károsak számunkra.
Mi kell hát ahhoz, hogy változtatni tudjak azokon a régi beidegződéseimen, amelyeket nagyon nem szeretek magamban?
Ti azonban nem így tanultátok a Krisztust, ha valóban úgy hallottatok róla, és kaptatok felőle tanítást, ahogyan az megvalósult Jézusban. Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott, újuljatok meg lelketekben és elmétekben,
öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak. "Ha haragusztok is, ne vétkezzetek: a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek. (Ef 4.20-27, HNT)
Daily Hope by Rick Warren, 2013.04.14