2017. december 2., szombat

A házasság Isten szemszögéből

"Még ha egy házasság nem is Isten akaratából van, akkor is benne van az Ő legfőbb akaratában és tervében. Isten gyűlöli a válást. (Malakiás 2:16), és a Biblia soha nem állította, hogy ha "rossz emberrel" kötöttél házasságot, az indíték lenne a válásra. Az az állítás, hogy "rossz emberrel házasodtam össze, és soha nem leszek boldog, amíg meg nem találom az igazi lelkitársamat" két vonatkozásban sem mondható bibliainak. Először is, azt állítja, hogy a helytelen döntésed felülírta Isten akaratát, és tervét. Másodszor pedig azt állítja, hogy Isten nem képes egy nehézkes, küszködő házasságot boldoggá és egységessé tenni. Isten bármely két személyt át tudja úgy formálni, hogy azután tökéletes párt alkossanak."

(www.gotquestions.com)

Isten megmenti a házasságom!

„Feladni könnyű, ahhoz kell hit, hogy végigcsináld.”Joyce Meyer

A Szentlélek csodásan végzi a munkáját a férjemben.

Én mégis nehezen hiszek a férjemnek újra. Megint kezdek parázni, hogy megint rossz útra tér. Tudom, hogy megint vannak hosszabb telefonbeszélgetések a kolléganőjével. Azt is tudom, hogy a férjem az a típus, akinek mielőtt mi összekerültünk volna, voltak női barátai, és azokkal soha nem volt kapcsolata.
Mégis aggódok. Pedig Isten nem  a félelemnek lelkét adta nekünk, hanem az erő, a szeretet, és a józanság lelkét. És aki fél, abban nem lett teljessé a szeretet. 
Lesem a jeleket...megint bele-bele futok ebbe a csapdába.
De ez korábban sem működött....nem ellenőrizhetem folyton, nem állhatok mellette, nem tudom megakadályozni... :-(

Nem élhetek így. Nem is akarok így élni.
Nem vagyok felelős az ő tetteiért, azok mégis szomorúvá tesznek. Pedig nem is tudom, hogy csak képzelődök-e.  Mert simán lehet, hogy igen, és ez csak a sátán hazugsága.
Sokat imádkozom azért hogy mit tegyek, mit gondoljak.
Hiszem a válaszok az Úrtól vannak.
Legszívesebben menekülnék, de maradnom kell. Ez a feladatom. Nehéz. De megteszem, mert az Úr kérte. Azt mondta, ezeket eddig sem tudtam a módszereimmel megoldani, (és ez így is van) hagyjam most hogy ő oldja meg, és az végleges és jó lesz. 
Ez most nem az én dolgom, hanem Isten és a férjem dolga egymással.
Nem vagyok jól, gyötrődöm, de engedelmeskedni akarok Istennek.

Kaptam más válaszokat is, és TUDOM hogy az Úrtól van. (Megint Joyce tanításából- és hiszem hogy ez az ige fel-fel fog bukkanni még, mert most ez a feladatom)
Megnéztem több fordításban is, és eléggé egyértelmű:

1. Kor. 13:7
A szeretet mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr.

Love bears all things, (regardless of what comes) believes all things (looking for the best in each one) hopes all things (remaining steadfast during difficukt times) endures all things (without weakening)

Love never gives up on people. It never stops trusting, never loses hope, an never quits.

Trust God always
Always looks for the best
Never looks back
But keeps going to the end

Isten iránti engedelmességből teszem ezt!
Meg kell gyógyulnom ebből az állapotból!

Eldöntöttem, hogy a legjobbat feltételezem róla! 
"Hatalmas erő van abban, ha mindig a legjobbat hiszed! Feltételezzük mindig a legjobbat minden emberről!"
Még ha egy ember motivációi borzalmasak is, megvédhetem magam azzal, hogy a legjobbat feltételezem róla. Nem vagyok felelős azért, amit ő tesz, neki kell elszámolnia róla.

Eldöntöttem, hogy ELHISZEM, HOGY ISTEN KÉPES JÓ DOLGOKAT KIHOZNI abból, ami rossz helyzetnek tűnik, és ettől aztán még jobban érzem magam.

"Soha nem hidd el, hogyha a helyzetet nem tudod irányítani, akkor teljes mértékben kicsúszott a kezedből az irányítás!"

Bízok Istenben, hogy amit a sátán rosszra akart használni, azt Isten jóra fogja fordítani! 1 Móz. 50:20

Két fontos lépés, hogy igét kapj Istentől

Bízz az Úrban teljes szívedből és a magad értelmére ne támaszkodj, 
minden utadon engedelmeskedj neki, és ő egyenessé teszi az ösvényeidet.” 
(Példabeszédek 3:5-6 – NIV fordítás)
Csendességedben – amikor egyedül vagy Istennel és Bibliát olvasol – bizonyára megtörtént veled is, hogy hirtelen felfigyeltél egy bibliaversre, amit egyébként számtalanszor olvastál azelőtt, s ezt gondoltad: „Ezt sosem láttam még!” Vagy hirtelen más megvilágításban kezdted látni a dolgokat és ráébredtél, hogy éppen erre a szemléletváltásra volt szükséged. Ez a rhema. Isten Lelke ugyanazt az általános igeverset adja mindenki számára, mégis személyes és gyakorlati módon alkalmazza azt rád.
Akarod tudni Isten akaratát, illetve azt, hogy adott helyzetben mi lenne a helyes? Íme két fontos lépés, amit érdemes megtenned, amikor igét vársz az Úrtól:
1.  Valld meg vétkeid, amelyekről tudomásod van.
Mondd, „Istenem, nem szeretném, ha bármi is gátolná a veled való kapcsolatomat. Bocsásd meg a bűneim (légy konkrét a felsorolásnál). Változtatnom kellene bármely viselkedésemen vagy hozzáállásomon? Van valami, amit bár kérted, hogy kezdjek el, én mégsem tettem?” Légy őszinte, és győződj meg vallomásod zavartalan áramlásáról. A Biblia szerint: „Ha megvalljuk bűneinket, ő hű és igaz, és megbocsátja bűneinket.” (1János 1:9a – NIV fordítás)
2.  Kötelezd el magad Krisztus mellett.
A Példabeszédek 3:5-6 azt mondja: „Bízz az Úrban teljes szívedből és a magad értelmére ne támaszkodj; minden utadon engedelmeskedj neki, és ő egyenessé teszi az ösvényeidet.” Azaz, ne próbálj magadtól rájönni a dolgok menetére. Csak hagyatkozz Istenre, így időben megérted majd mi mért történik, továbbá az Úr veled szembeni elvárásaira is fény derül.
Nyugodj meg, és eképp bízd rá magad a helyzetre (ez egy kis időbe telhet): „Istenem, legyen meg a Te akaratod jelen nehézségeimben.” Jézus is ezt a hozzáállást tanusította a keresztre menet, amikor a Gecsemáné kertben azt mondta, „Ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied, Atyám”. Valld meg hát bűneid, döntsd el, hogy Jézust választod, majd mindaddíg imátkozz, amíg képessé nem válsz Jézus hozzáállását követni jelenleg fenálló  nehézségeid közepette.
Bízhatsz benne, hogy Isten egyengetni fogja az utad.

Lépj a hit útjára-Isten ütemezése szerint

"Isten nem a félelemnek és gyávaságnak lelkét adta nekünk, hanem a szeretet és önfegyelem erejét" (2. Timóteus 1:7, NLT fordítás)
Amikor Istentől kapunk egy ötletet - egy igét - azt három részben adja.
Először, elmondja, hogy mit fog tenni, aztán azt, hogyan fogja megtenni és végül közli, hogy mikor.
A legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy meghallgatják az első részt és a többiről megfeledkeznek. Elfogadjuk Isten ötletét, aztán útra kelünk és megpróbáljuk elvégezni, mintha őt nem is érdekelné, hogyan kerül végrehajtásra. Megpróbálunk a saját fejünk után menni és végül minden dugába dől. Nem ismerjük az ütemezést, épp ezért rohanunk.
Három évvel a Saddleback Gyülekezet indulása előtt egy másik gyülekezet plántálásával próbálkoztam. Riverside-ban voltam - Kaliforniában - és Isten szólt a szívemhez, hogy indítanom kellene egy gyülekezetet. Ezért kibéreltem a Canyon Hill-i Középiskolát és készen is álltam. Úgy körülbelül egy hónappal azelőtt, hogy neki álltunk volna, Isten azt mondta: "Jó ötlet, de ez rossz helyszín és az időpont sem jó. Ne tedd, mert ennek nem vagyok részese." Így hát töröltem a terveimet és visszamentem Fort Worth-be, majd a következő három évben a mester diplomám megszerzésén dolgoztam. Azután Isten azt mondta: "Most, ide kell menned" és a Saddleback-völgybe helyezett engem, ahol a Saddleback Gyülekezet plántálásában kezdtünk.
Hogyan ismerheted meg Isten ütemtervét? Isten elkezdi egymás mellé helyezni az összes részletet. Ezt azonban meg kell várnod! Aztán amikor Isten azt mondja: "Indulj!", cselekedned kell. Ezen a ponton a hit útjára kell lépned.
A hit útjára lépni elképzelhető, hogy lehetetlenségnek tűnik amikor nagy problémákkal találod szembe magad. Lehet, hogy meg kell hoznod néhány nehéz döntést. 1975-ben volt néhány komoly egészségügyi problémám, amik miatt elküldtek egy szívspecialistához és egy idegsebészhez is. Féltem, bátortalan voltam és depressziós is. Egyik reggel aztán felhívott egy idegen és azt mondta: "Nem ismerlek téged, de tudom, hogy van néhány egészségügyi problémád. Azért hívtalak fel, mert úgy éreztem Isten azt szeretné, ha megosztanám veled ezt a verset." Ezen az emberen keresztül Isten adott nekem egy igét és emlékeztetett arra, hogyan munkálkodik az életemben.
Ez a vers a 2. Timóteus 1:7 volt és ez az a vers, amire most talán valamelyikőtöknek szüksége van. Isten a következőt ígéri nektek: "Isten nem a félelemnek és gyávaságnak lelkét adta nekünk, hanem a szeretet és önfegyelem erejét" (NLT fordítás).
Isten mindannyiunk életében dolgozni akar - ez az ő mindenkire vonatkozó igéje. Viszont ő személyre szóló igékkel akar dolgozni kifejezetten a te életeden is. Isten ma is tesz még csodákat? Naná hogy tesz. Azonban mindent az ő időzítése és akarata szerint. Hidd el, hogy Isten a te életedben is munkálkodik, csak kérd az ígéreteit és indulj el az ő erejével!

Hogyan imádkozz amikor a válasz késik?

„Higgyétek, hogy mindazt, amit imádságotokban kértek, megkapjátok, és megadatik nektek” (Mk 11:24)

Isten mindig pontosan időzít. Hajlamosak vagyunk sokszor azt gondolni, hogy késik, vagy elmarad a válasz, de Ő sosem késik el! Amikor Isten későn válaszol a kérésedre, az még nem jelent elutasítást. „Most még nem” nem egyenlő a „Nem”-mel!
Mit kell tenned akkor, amikor az imádságodra késik a válasz?
Folytasd az imádkozást mindaddig, ameddig az alábbi háromból valamelyik megtörténik.
  1. Megkapod a választ. Amikor megkapod, amit kértél, akkor természetesen nem kell tovább kérned imában.
  2. Megbizonyosodsz arról, hogy meg fogod kapni, amiért imádkozol. Néha Isten így is tesz. Azt mondja: „Megadom majd neked ezt” és biztos lehetsz benne, hogy megkapod. Ilyenkor már nem kell kérned Istentől, hanem hálát adsz neki, hogy megadta és elkezdesz cselekedni. A Márk 11:24 szerint „Higgyétek, hogy mindazt, amit imádságotokban kértek, megkapjátok, és megadatik nektek."
Amikor gimnazista voltam, egy napon levelet kaptam, hogy 4 éves ösztöndíjat kaptam az egyik egyetemen. Nem vártam míg megérkezik a pénz, hanem elkezdtem készülődni. Felkészültem rá. Új ruhát vásároltam és helyrepofoztam a kocsit. Miután mindezekkel készen voltam, elköszöntem a barátaimtól és elindultam. Biztos voltam a dolgomban. Tudtam, hogy a pénz megérkezik, így nem vártam addig, amíg a kezemben látom. Istenhez is hasonlóan viszonyulhatok: bizalommal lehetek, hogy ha megígért valamit, azt meg is kapom.
  1. Addig imádkozol, ameddig Isten világossá nem teszi számodra, hogy a kérésed nem egyezik az Ő akaratával. Amikor ezt felismered, kellemetlen lesz tovább is ezért imádkozni, így nem kéred többé imádban.
Ahhoz, hogy választ kapjál Istentől, el kell fogadd, hogy a maga idejében fogja elküldeni a válaszát. Ő megbízható és megtartja a szavát, hallja imádságodat és bizonyosan válaszolni fog!