2012. május 30., szerda

Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni

Trausch Liza írásából:
"Hit által áldozta meg Ábrahám Izsákot, próbára tétetvén, és az egyszülöttet vitte áldozatul, ő, ki az ígéreteket nyerte. Akinek meg volt mondva: Izsákban neveztetik néked mag. Úgy gondolkozván, hogy az Isten a halálból is képes feltámasztani, miért is őt példaképpen visszanyerte." Zsidók 11,17-19
Egyetlen üzenet hangzik felénk, két szóban: "Hit által!" Kérdésünk ez volt: mi a hit? Isten Igéje alapján a válasz így hangzott: a hit valóság. Akinél a hit nem valóság, és Isten szava nem valóság, az nem hisz.

Ha most valaki ebben a pillanatban beszaladna ide, és azt mondaná, hogy ég a ház, aki hinné rögtön cselekedne, azonnal kiszaladna. Mert a hit nem hit, ha nem követi cselekedet.

Ábel elhitte Isten szavát. Elhitte, hogy aki vétkezik, meghal. Nem testi halállal, - kárhozattal. Így találta meg Ábel hit által a helyettest. Hit által vitt becsesebb áldozatot, - vitte a Bárányt.

Isten szava elmondta: tűz-özön vár ránk, menekülj a bárkába. Noé elhitte, hogy lesz ítélet, és ezért bárkát készített. A bárka kegyelem! Beléptél, megtetted a döntő lépést? Megköszönted Jézusnak, hogy meghalt éretted?

A Biblia Ábrahámot hívők atyjának nevezi, mert élete csodálatos, hitből való élet volt. Így kezdődik a Zsidók 11,8: "Hit által engedelmeskedett Ábrahám, mikor elhívatott, hogy menjen ki arra a helyre, amelyet öröklendő volt, és kiment, nem tudván hova megy."

Egy engedelmes élet áll előttünk, amelyik hitben jár, ezért nyugszik rajta Isten áldása. Eljön egy nap, mikor Isten azt mondja: megáldván megáldalak, és akkor mégis azt mondja Ábrahám: Uram mit adhatnál nekem, holott nincs gyermekem? Mit adhatnál nekem, mikor nincs örökös?

Lehet, hogy van közöttünk olyan, aki ma azt mondja az Úrnak, Uram mit adhatnál nekem, mikor valami olyan hiány van az életemben ami nélkül semmi nem ér semmit.

Mondd ki ezt a hiányt Isten színe előtt. Uram nincs egészségem. Hiába van meg anyagilag minden, mit adhatnál, ha nincs egészségem? Mi az a hiány az életedben, amit egy mondattal kimondhatnál? Emlékszem valakire, aki amikor az evangélium szólott azt mondotta - hát igen - de nincs lakásom. Ez volt életének nagy hiánya.

Olyan jó, hogy szabad kimondani Isten előtt. Egy leányra emlékszem, aki azt mondotta, mit adhatnál, hát nincs társam. Egyedül vagyok! Valakinek meghalt a felesége és azt mondta: mit adhatna nekem még Isten, mikor nincs akit szerettem?

A nagy hiányt kimondta Isten színe előtt. Talán neked is az a nagy hiányod, ami Ábrahámnak, hogy nincs gyermek. Istennek őszintén elmondhatod, ahogy Ábrahám is elmondta.

Aztán ígéretet kap Istentől, megkapja Izsákot, a fiút. "Kérjetek és adatik néktek!" Mt 7,7 El tudjátok képzelni a boldog pillanatot, amikor a megvénhedt Sára gyermeket szült, amikor Ábrahám szívére ölelhette az egyetlenegyet, amikor a vágy valósággá lett, amikor megszületett a fiú?

A hívők atyjának Isten megadta a kérését. Volt-e már így életedben, hogy valamit életre halálra kértél, és Isten megadta?  ....
Másik nagy veszedelem, hogy az ajándékból bálvány lesz. Mit jelent ez a szó, hogy bálvány? Annyit jelent: isten, aki, vagy ami nélkül nem tudok élni. Nagyon szeretném, ha nem általánosságban gondolkoznál, hanem nagyon határozottan meglátnád, hogy van-e valami, vagy valaki az életedben, aki nélkül nem tudsz élni? Aki, vagy ami ha nem volna, nem volna tovább értelme életednek. Azért mondtam hogy aki, vagy ami, mert nemcsak személy lehet a bálvány, lehet egészen kicsi dolog.
Van egy hívő testvérem, akinek a könyv a bálványa. Isten azzal állította meg, hogy szürkehályog lett a szemén, nem tudott olvasni. Azt mondta: megfogadtam Istennek, ha a műtét sikerül, addig nem veszek könyvet a kezembe, míg ki nem olvasom a Bibliát. A műtét sikerült. Pár nappal ezelőtt jártam náluk, és bele volt merülve egy regénybe. Pont akkor léptem be. Nem tudta megtenni, bálványa volt a könyv.

Értjük most már mi a bálvány: aki, vagy ami nélkül nem tudok élni. Talán kisebb dolog, kert, virág, lakás, bútor, valami - de lehet, hogy valaki. Lehet, hogy saját magad. Lehet, hogy bálványod a saját gőgöd. Igy mondta valaki: nem tudok bocsánatot kérni. Bármennyire kellene, elmulasztotta az utolsó alkalmat, hogy anyjától bocsánatot kérjen. A saját gőgje miatt. Így mondta valaki: a halálos ágyán sem békülök meg, nekem van igazam. Lehet bálványod önmagad, lehet hogy a feleséged vagy férjed, lehet a gyermeked is.

Ábrahám életében úgy látszik, Isten szeme látta a veszélyt, senki nem látta rajta kívül. hogy apai szívébe odafurakodott az egyetlen. Lehet, hogy ki is mondta Ábrahám, Egyetlenem! Isten hallotta. Lehet, azt mondta Ábrahám: Mindenem! Isten látta, hallotta. Lehet, ha valaki megkérdezne mondanád: nem, nem. Istent nem lehet megtéveszteni.

Mózes könyvéből elolvastuk a szívszorongató történetet: "Vedd a te fiadat, ama te egyetlenegyedet, akit szeretsz, Izsákot." 1Móz 22,2

Nem tudom hogyan mondjam, hogy megértsd, amit most Isten Ábrahámmal tesz, végtelen szeretetből teszi. Mert a bálvány, akárki, vagy akármi az, tönkretesz. Kimondhatatlan szenvedések, előre elképzelhetetlen gyötrelmek forrása.

Egy fiatal emberrel beszéltem nem is olyan régen, akinek a felesége a bálványa. Azt mondta gyötrődve, olyan féltékeny vagyok, pedig tudom hogy semmi okom nincs rá, de agyongyötröm a feleségem, meg magam is, és pokol az életünk, pedig szeretjük egymást.

Láttam sok szülőt, akinek a gyermeke volt a bálványa, és láttam azt a szívet gyötrő fájdalmat, mikor késett egy félórát, már a vonat kerekei alatt látta a gyermekét. Tudod, hogy a félelem micsoda szenvedések forrása? Amit Isten itt Ábrahámmal tesz, a legnagyobb jó, amit tehet. Ezért mondja Isten Ábrahámnak: Vedd és vidd!

Ahogy parancsként mondhattam neked, hogy menj be a bárkába, ugyanúgy mondhatom most Isten határozott parancsaként: vedd a te egyetlenegyedet és vidd! Vidd az oltárra! ....
Vedd és vidd, amíg nem késő! Imádkozzunk! Uram, aki kijelentetted magad a Golgotán, aki megmondtad, megmutattad, hogy ki vagy, aki megmutattad vérző szívedet ennek a világnak, könyörülj rajtunk, vissza ne dobjuk szeretetedet, az Egyetlent, Aki megmenthet minket. S Aki olyan emberekké tehet, akiket nyugodtan, bátran lehet szeretni. Ámen.