2012. október 24., szerda

A bűntudat lerombolja a bizalmat

“Szeretteim, ha pedig a szívünk nem ítél el, bizalommal szólhatunk Isten előtt…” (1. Ján. 3:21)
Valószínűleg észrevetted, hogy a bizalmad kicsit botladozik néha, máskor folyamatos. Változik napról napra: egyszer fenn, máskor lenn. Mi lehet ennek az oka?

Részben arról szól, hogy mi megy végbe benned. A Biblia azt tanítja, hogy “ha pedig a szívünk nem ítél el, bizalommal szólhatunk Isten előtt” (1. Ján. 3:21). Amikor szembekerülünk életünk sérelmeivel, szokásaival, akadályaival, fontos, hogy kisétáljunk a önbíráskodásból a hitből jövő bizalomba, melyet Isten megelőlegez nekünk.

Mi lehet az oka az önbíráskodásnak?

Elrendezetlen bűn: Dávid király szerint “volt, amikor nem láttam be, hogy mekkora bűnös vagyok. De az őszintétlenségem szerencsétlenné tett és fusztráltsággal töltötte meg a napjaimat.” (Zsoltárok 32:3 – LB fordítás)

Ez egy feliratra emlékeztet, amit a napokban láttam: “Egy tiszta motor több erőt ad ki magából.” Ez az emberekre is így igaz. Sir Arthur Conan Doyle, a Sherlock Holmes történetek írója egyszer megviccelt 12 kiemelkedő angol urat. Küldött nekik egy névtelen levelet, amelyben a következőt írta: “Kiderült minden, menekülj rögtön." 24 órán belül, a 12-ből 8 elhagyta az országot! A bűntudat lerombolja a bizalmat.

Valóságtól távol álló elvárások: Ezt úgy hívjuk másképpen, hogy perfekcionizmus – az az érzés, hogy tökéletesnek kell lennem, hogy mindenki kedvére kell járnom, mindig többet kell tennem, nem pihenhetek.

Ha tökéletességre törekvő vagy, a kedvenc mondásaid valószínüleg a következőképpen kezdődnek: "Ezt kellene…", "Ezt muszáj lenne…". Mindig még többet kell tenned.

Ha egy átlag személy vagy, akkor három dolog van napi listádon. Egyet a háromból sikerül megcsinálni, egybe belekezdesz, de nem tudod befejezni, és a harmadikról megfeledkezel. Hazamész, este felteszed a lábad és jól érzed magad.

Ha egy tökéletességre törekvő vagy akkor 29 dolog van a listádon. 28-at megcsinálsz, hazamész és csődtömegnek érzed magad! A Biblia azt mondja: “Még a perfekcionizmusnak is van határa, de [Isten] parancsolatainak nincs határa” (Zsoltárok 119:96 – NLT fordítás).

Bűntudat és perfekcionizmus egyaránt lehet oka a bizalom hiányának életünkben.


Beszéljetek róla
  • Milyen elrendezetlen bűnt kell Istennel megbeszélned?
  • Hogyan kell megváltoztatnod az elvárásaidat, hogy bizalommal és ne a bukás félelmének árnyékában élj?

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.10.08.)