2012. augusztus 22., szerda

Az értelmeden keresztül vagy a legsebezhetőbb

„Töltsétek meg az elméteket azokkal a dolgokkal, amelyek jók, dicséretesek, azokkal a dolgokkal, amelyek igazak, nemesek, igazságosak, szeretetre és tiszteletre méltóak!” (Filippi 4:8 – TEV fordítás)
 Minél többet gondolkodsz valamiről, az annál erősebben tart fogva téged.  Ezért tanítja a Biblia, hogy „fuss el mindattól, ami gonosz gondolatokat ébreszt … de maradj közel mindahhoz, ami arra ösztönöz, hogy a helyes dolgokat cselekedd.” (2 Timótheus 2:22 – LB fordítás)

 A kísértés azzal kezdődik, hogy hatalmába keríti a figyelmedet. Ami megragadja a figyelmedet, az felkelti az érzelmeidet. Aztán az érzelmeid meghatározzák a viselkedésed, és az érzelmeid szerint cselekszel. Minél erősebben figyelsz arra, hogy „nem akarom ezt megtenni”, annál erősebben vonz a hálójába.

Eleve elutasítani a kísértést, messze hatásosabb, mint küzdeni, harcolni vele. Ha a gondolataidat valami más tölti be, akkor a kísértés elveszti az erejét. Ha a kísértés felhív telefonon, ne vitatkozz vele, azonnal tedd le a kagylót!

Néha ez azt jelenti, hogy fizikailag elhagyod a kísértő helyzetet. Ez az, amikor itt az ideje, hogy elfuss. Kelj fel, és kapcsold ki a TV-t. Hagyd ott a pletykálkodó csoportot. Menj ki a mozi teremből a film közepén. Ahhoz, hogy elkerüld a csípést, maradj távol a méhektől.

Szellemileg az értelmeden keresztül vagy a legsebezhetőbb. Ha az értelmed állandóan Isten Igéjével, és más jó gondolatokkal töltöd meg, akkor kevesebb lehetőséget adsz a kísértésnek. A rossz gondolatokat azzal védheted ki, hogy valami jobbról gondolkozol. Ez a helyettesítés elve. „Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval.” (Róma 12:21)

Beszéljetek róla
  • Mikor körülvesz a kísértés, mi lehet az az igaz, nemes, igazságos, szeretetre és tiszteletre méltó dolgok, amiken gondolkozhatsz a kísértés helyett?
  • Ha komolyan elhatározod, hogy védekezel a kísértés ellen, „menedzselned kell” a gondolataidat, figyelemmel kell kísérned a „média beviteledet”. Milyen változtatásokat kell megtenned, ha a kísértés a televízión, filmeken, közösségi médián keresztül érkezik?

(Daily Hope by Rick Warren – 2012.08.15)