2012. július 2., hétfő

A test fegyverei: manipulálás, pletyka, rágalmazás, gúnyolódás, fenyegetőzés, vádaskodás, civakodás, csalás, és az elhallgatás.

"Könyörgöm nektek Jézus Krisztus nevében, hogy ne vitázzatok egymással. Legyen igazi egyetértés közöttetek, és akkor nem lesz szakadás a gyülekezetben. Arra szeretnélek rávenni titeket, hogy egyek legyetek, gondolkodásban és célokban is." (1.Korintus 1:10 - Angolból szabadon fordítva)
Ne próbáld megnyerni a vitákat!
Ehelyett tedd céloddá, hogy szeretni fogod azokat, akik nem értenek egyet veled. A szeretetért harcolj, ne a győzelemért. Jézus azt mondja, a szeretet mindig győzedelmeskedik; erről biztosított minket, amikor kijött a sírból.
Ha vitába kerülsz más hívőkkel, használd az alábbi bibliai vezérelveket, hogy megbirkózhass vele:
Az irgalom vezérelje válaszodat (Példabeszédek 3:3-6). A konfliktusoknál legtöbben azt mondjuk, mi csak azt akarjuk, ami helyes, de Isten felfogása nem az igazság érvényesítését célozza. Hanem a kegyelemről és irgalomról szól (Róma 5:8).
Engedd, hogy Isten döntse el, mi az igazság (2. Korintus 13:8). Az igazságot nem a ti gondolataitok és érzéseitek határozzák meg (1. János 4:1) vagy mások véleménye. Igazság az, amit Isten annak mond; Ő rendelkezik egyedül azzal a fennhatósággal, hogy bármely szituációt értelmezzen (2. Korintus 10:5). A Biblia azt mondja, hogy nem a magunk értelmezésében kellene bíznunk (Példabeszédek 3:5), ami jónak tűnik a számunkra, nagyon is meglehet, hogy rossz (Példabeszédek 14:12).
Keresd Isten jelenlétét (Máté 28:20). A Sátán azt akarja elhitetni velünk, hogy egyedül vagyunk a harcban. Kövesd a példáját a fiatal pásztorfiúnak, Dávidnak, aki hitte, hogy Isten ott van a harcban, és a csata Istené (1. Sámuel 17:47).
Keresd a konfliktus igazi forrását (Efézus 6:12). Isten Igéje szerint nem a másik emberrel harcolunk; a mi igazi ellenségünk a Sátán és az ő "láthatatlan, gonosz szellemi erői".
Rakd le az emberi fegyvereket (2. Korintus 10:4-5). Amikor a saját szükségeinket próbáljuk kielégíteni, Istentől függetlenül, akkor hajlamosak vagyunk azokat a fegyvereket használni, amelyeket Pál apostol a test fegyvereinek nevez. Ezek a következők: manipulálás, pletyka, rágalmazás, gúnyolódás, fenyegetőzés, vádaskodás, civakodás, csalás, és az elhallgatás. Ha ezeket használjuk, a "rosszal a rosszért" körforgásában fogjuk magunkat találni, és ez olyan, mintha a "bűz" segítségével harcba szállnánk egy bűzös borzzal - mindenki veszít!
Tanuld meg használni a szellemi fegyvereket (2. Korintus 10:4). A Biblia elmondja nekünk, hogy az ima egy nagy erejű szellemi fegyver. Miután felöltöttük Isten teljes fegyverzetét, az Ige azt mondja a számunkra: "imádkozzatok szellemben, minden alkalmat megragadva, minden fajta imádsággal és kéréssel" (Efézus 6:18 - Angolból szabadon fordítva).